Akrilik Zemin Uygulaması Nasıl Yapılır?
Dayanıklılığıyla öne çıkan Akrilik zemin kaplama; dayanıklılığıyla birlikte temizliğinin kolay yapılabilmesi, hijyenik olması, deforme durumlarında kolay tamir edilebilmesi gibi sebeplerle birlikte günümüzde en çok tercih edilen zemin kaplama türüdür. Yoğun kullanım için diğer zemin kaplama türleriyle kıyaslandığında uzun ömürlü olan akrilik zemin kaplama; özellikle açık spor sahaları için tercih edilmektedir.
Elastik bir yapısı bulunan akrilik zemin kaplama, kaydırmazlık özelliği açısından da diğer zemin kaplama türleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Kırılma ve çatlama durumlarının görülmemesi ise yine elastik bir yapıya sahip olmasından kaynaklanmaktadır.
Akrilik Zemin Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akrilik zemin uygulaması yapılırken, uygulama yapılacak alanın zemin durumu ve o anki hava koşulları önemlidir. Çünkü belirli yapıştırıcılar kullanılır ve zeminin tamamen düz bir yapıya sahip olması gerekir. Kullanılan yapıştırıcıların tam performans gösterebilmesi için yağış olmaması ve havanın minimum 10 derece olması lazımdır. Zemin eğer düz bir yapıya sahip değilse, firma olarak ilk olarak zemin düzleme çalışmaları yapıp, ardından uygulama aşamasına geçiyoruz. Uygulama işlemi tamamlandıktan sonra hava koşullarının herhangi bir önemi yoktur. En soğuk, en sıcak havalarda dahi herhangi bir deforme meydana gelmez.
Kullanım amacına göre değişiklik göstermekle birlikte muhtelif reçine ve sentetik dolgularla birlikte küçük ya da geniş alanlar için özel bir şekilde tasarlanmış, açık ve kapalı alanlarda kullanılabilmekte olan dekoratif bir ürün olan Akrilik zemin kaplama, genellikle asfalt ya da özel astarıyla birlikte beton üzerine uygulanır. Uygulama kalınlığı ise hangi sporun yapılacağına göre değişim göstermekle birlikte 2-3 mm’dir.
Akrilik zemin yapımı için gerekli olan malzemelerin tamamı ilk olarak fıçılar halinde sıvı – pelte kıvamında gelmektedir. Bu malzemeler ayrı ayrı katlar halinde; yağmursuz ve en az 10 ila 12 derece hava sıcaklığında asfalt ya da beton zeminin üzerine serilerek uygulanmaktadır. Bu işlem gerçekleştirildiği esnada en önemli olan ve dikkat edilmesi gereken konu alt kat tamamen kurumadan bir diğer kata geçilmemesidir. Bu sebepten dolayı işlemler kurumaya bağlı olarak orta hızda gerçekleştirilmelidir.
Zemin Uygulama Süreci
İlk olay uygulama yapılacak olan zemindeki görülen yüzey bozuklukları; bir karışım ile kaplanır. Eğer bu zemin betonsa; bir kat beton hazırlayıcı kullanılarak kaplanır. Ardından ise akrilik zemin kaplamasıyla, yukarıda verdiğimiz detaylara dikkat edilerek kaplama süreci başlar. Zemin, en üstten başlanarak en alta kadar boşluk kalmayacak şekilde kaplanır. Eğer uygun hava koşullarında kaplama işlemi gerçekleştirilirse 1 kortun bitim süresi ortalama olarak 5 ila 7 gün arasında değişmektedir. Sürenin uzun olmasının temel sebebi ise ara katların kurumasının beklenmesidir. Yani 7 günlük sürede tamamlanacak kort sayısı artabilir. Bu tamamen hava koşulları ve kurumanın hızlı gerçekleşmesiyle ilgilidir. Uygulama süreci ise aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmektedir:
- Zemin düzenlemesi yapılır. Ardından ise çevresi 60 cm x 20 cm bordürler ile çevrilir.
- Bordür için beton dökme çalışması yapılır.
- Kalıbın içerisine her 3 metrede bir olmak kaydıyla; tel örgü için kullanılacak boru mapaları yerleştirilir.
- 20 cm’lik bölümü toprak içinde kalacak bu bordürün içerisinde alan ilk olarak 15 cm yüksekliğe sahip büyük taşlarla doldurulur ve oldukça sıkı bir hale getirilir.
- Sıkıştırılan zeminin üzerine ortalama olarak 15 cm %50 taş tozuyla karışık mıcırlama uygulaması yapılır.
- Bu işlem esnasında sahaya enlemesine ve tek taraflı olmak üzere, her metre için 6-8/1000 meyil verilmektedir.
- Bu meyil, yağmur sularının zemin üzerinden rahat bir şekilde kayabilmesi ve kurumasını kolaylaştırma amacıyla uygulanır.
- Mıcırlama sürecinde alttan gelebilecek suların önüne geçmek ve üstteki kaplamanın çürümesini engellemek için plastik drenaj boruları yerleştirilir ve bu boruların ağızlarının karşısına bordür için deşarj delikleri bırakılır.
- Bu işlemler gerçekleştirilirken saha sık sık sulanır ve zemin bu sayede iyice oturtulur.
- Asfaltlamaya hazır hale gelir.
Eğer uygulama asfalt yüzey için yapılıyorsa, bu yüzeyin 14 gün önce prizleme çalışmalarının tamamlandığından emin olunur ve yüzeyde bulunan tüm yağ, kir, gevşeyen ya da kabaran tabakalar temizlenir.
Eğer uygulama beton yüzey için yapılıyorsa ve bulunan yörede asfalt temini zorsa ya da mümkün değilse; bu durumda beton kullanılabilir. Fakat beton, asfalta göre daha dayanıksız olduğu için çatlayabilir